Posvet in srečanje LAS v Ribnici
Tudi letos je tradicionalno vseslovensko srečanje članov lokalnih akcijskih skupin (LAS), ki ga je organiziralo Društvo za razvoj slovenskega podeželja (DRSP), potekalo v ustvarjalnem in navdihujočem okolju – tokrat v Ribnici in njeni širši okolici.
Udeleženci smo imeli priložnost spoznati dobre prakse LAS po poteh dediščine – od Turjaka do Kolpe, izmenjati izkušnje iz terena in stkati nova sodelovanja. Pot nas je vodila iz Ribnice preko Škrabčeve domačije vse do Osilnice, pri čemer sta bili osrednji temi letošnjega dogodka rokodelstvo in lokalna kulinarika, z močnim poudarkom na primerih povezovanja med ponudniki.
Rokodelstvo v praksi in ogled dediščine
Zbrali smo se v Rokodelskem centru Ribnica, ki je izjemen primer dobre prakse na področju ohranjanja rokodelskih znanj v Sloveniji. Spoznali smo delovanje centra in si ogledali razstave, obenem pa imeli priložnost spoznati mlado podjetnico Polono Šter, ki je s pomočjo podjetniškega inkubatorja uspešno lansirala svoj inovativni izdelek – fermentiran česen v olju, predstavljen v okviru projekta Štartaj Slovenija.
Sledile so rokodelske delavnice, kjer smo se preizkusili v lončarstvu in pletarstvu – dveh veščinah, ki sta tesno povezani z identiteto Ribniške doline. Po delavnicah smo si ogledali Ribniški grad, ki ponovno postaja središče kulturnega dogajanja v regiji, nato pa se sprehodili do cerkve sv. Štefana na slikovitem Škrabčevem trgu.
Kulturno in kulinarično doživetje
Na Škrabčevi domačiji, rojstnem domu patra in jezikoslovca Stanislava Škrabca, ki je preoblikovana v edinstveno prizorišče za kulturne dogodke, poslovna in družabna srečanja na najvišji ravni, nas je pričakala Andreja Škrabec, ki je s svojimi aktivnostmi domačiji ponovno vdahnila dušo. Celoto zaokrožujejo skrbno obnovljena gospodarska poslopja: Kersničeva kovačnica (danes galerija in sprejemnica za goste) ter Boštjanova hiša, kjer deluje butični hotel.
V senci dreves smo uživali v kosilu iz tradicionalnih ribniških jedi, ki je bilo pravo kulinarično doživetje s fižolom v glavni vlogi. Piko na i je postavila izvirna fižolova torta, ki je prijetno presenetila vse prisotne.
Zaključek med lepotami Kolpe
Dan smo zaključili v Osilnici, »malem kraju velikih lepot«, kjer čas teče počasneje, narava pa ponuja prostor za oddih in premislek. Dolina, poimenovana po junaku Petru Klepcu, je prava oaza miru in navdiha.
Naslednji dan smo svoje veslaške spretnosti preizkusili na raftingu po reki Kolpi. Zaradi nizkega vodostaja nam je reka ponekod nekoliko ponagajala, vendar smo dan vseeno preživeli v prijetnem in timsko naravnanem vzdušju.